24-07-2012, 13:06
Kruchy placek z papierówkami i dżemem
Składniki:
Ciasto:
300g mąki
140g cukru pudru
200g zimnego masła
3 żółtka
0,5 – 1 łyżka gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wierzch:
600-700g papierówek
1/2 cytryny
150g dżemu (dowolnego, ja użyłam morelowego)
60g pokruszonych pełnoziarnistych ciastek
4 łyżki płatków migdałowych
1. Wymieszać razem mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.
2. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami.
Dodać żółtka, pół łyżki śmietany i zagnieść ciasto (jeśli będzie zbyt suche, dodać jeszcze śmietany, moje ciasto wyszło dosyć lepkie), wstawić do lodówki na około 60 minut.
3. Tortownicę o średnicy 25-26cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno).
Ciastem z lodówki wylepić dno tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg.
Piec przez około 20-24 minuty, aż ciasto ładnie się przyrumieni.
4. Papierówki obrać, przepołowić i oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z połowy cytryny.
5. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie pokruszone herbatniki, następnie poukładać papierówki.
6. Dżem podgrzać w rondelku i posmarować nim owoce.
Ciasto wstawić znów do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez 30 minut.
Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi, można również przypudrować cukrem pudrem.
Udanych wypieków
smacznego...
http://www.malacukierenka.pl/kruchy-plac...zemem.html