15-08-2012, 14:11
Libra22 napisał(a):hehe, chciała byś, Barwniki spożywcze wcale tak się nie muszą mieszać kolorystycznie jak normalne kolory. Purpura to czerwony + granat , ale nie polecam, może wyjśc czarny albo bury. Kiedyś robiłam takie eksperymenty na cieżko zdobytych zagranicznych barwnikach i wychodziło szare bez względu na kolory składników. Farbki dla dzieci, ja się pochlastam Powodzenia!!!! Wnioskując z angielskojęzycznych przepisów, myślę że u Ciebie dostępne są spożywczze barwniki w różnych kolorach. U nas raczej nie, jednak może ten sok z jagód i może sok z buraków? No trzeba będzie spróbować.
----------------
edit
a jednak znalam w necie
U nas tez już sa takie barwniki . Ciasta nie robiłam , ale piekłam placki z czarnymi jagodami . Co prawda purpura to nie była , ale kolor fajny miały.
Najprościej to chyba zrobić z galaretka na zimno