25-08-2012, 11:38
Ciasto z rabarbarem i budyniem
Ciasto kruche
2 szklanki (300 g) mąki pszennej
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1/2 op. cukru wanilinowego
200 g masła (twardego)
3 żółtka
Nadzienie
500 g rabarbaru
2 opakowania budyniu wanilinowego (bez cukru)
3 szklanki (750 ml) mleka
5 łyżek (50 g) cukru
1/2 op. cukru wanilinowego
oraz
cukier puder
Wykonanie
Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło.
Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka (palcami, mieszadłem miksera lub siekać nożem na stolnicy).
Dodać żółtka i połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części.
Jedną część ciasta włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem.
Nadzienie
Ugotować budynie: odlać 3/4 szklanki mleka i wymieszać z proszkami budyniowymi, resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego.
Gdy mleko zacznie kipieć wlać do niego rozpuszczone budynie i cały czas energicznie mieszać rózgą aż powstanie jednolita masa bez grudek.
Zagotować i odstawić z ognia.
Rabarbar umyć, osuszyć, odciąć liście, łodygi pokroić na plasterki.
Wyłożyć go na spód, następnie wyłożyć na niego gorący budyń.
Na wierzchu zetrzeć odłożone ciasto z lodówki (na tarce o dużych oczkach) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez ok. 40 minut na złoty kolor.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Posypać cukrem pudrem.
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/cia...i-budyniem