27-08-2012, 16:13
Oczywiście też jestem osobą początkującą - mimo, że czytam o Tarocie od lat specjalną potrzebę pierwszego zakupu kart odczułam rok temu. Kupiłam właśnie talię Tarota Mitycznego z książką Julliet Sharman-Burke i Liz Greene. Książka napisana przystępnie - w tej talii opisuje poszczególne historie i wyjaśnia w jaki sposób mity wiążą się z poszczególnymi kartami - wiedza z innych publikacji pozwala mi potwierdzić prawidłowość skojarzeń budzonych przez postaci z mitologii greckiej w stosunku do podstawowych talii takich jak RW czy Tarot Marsylski albo Talia Uniwersalna. Niestety jakość samych kart jest taka, że po roku korzystania ścierają się na niej nadruki - brzegi bardzo się zabrudziły, mimo tego, że o nie dbam i przechowuję je w osobnym, specjalnie przeznaczonym do tego celu pudełeczku.
Obecnie też szukam czegoś, co będzie ciepłe, będzie budzić skojarzenia i na czym też będę mogła rozbudzać intuicję... bardzo podoba mi się Tarot of the Sweet Twilight i Tarot of the Mermaids. Myślałam też o Tarocie Kryształów... ale to przecież nie sama grafika, czy obrazy takie, jakie podobałyby nam się w galerii na ścianie powinny przemawiać do nas w kartach...
Na co zwrócić uwagę przy wyborze drugiej talii dla osoby początkującej? Prócz tego, że powinna "budzić zmysły i otwierać myśli" i wprowadzać w nastrój więzi z obrazem?
Obecnie też szukam czegoś, co będzie ciepłe, będzie budzić skojarzenia i na czym też będę mogła rozbudzać intuicję... bardzo podoba mi się Tarot of the Sweet Twilight i Tarot of the Mermaids. Myślałam też o Tarocie Kryształów... ale to przecież nie sama grafika, czy obrazy takie, jakie podobałyby nam się w galerii na ścianie powinny przemawiać do nas w kartach...
Na co zwrócić uwagę przy wyborze drugiej talii dla osoby początkującej? Prócz tego, że powinna "budzić zmysły i otwierać myśli" i wprowadzać w nastrój więzi z obrazem?