Zapiekanki
#10

Zapiekanka z makaronu, z mielonym mięsem, zupą grzybową z puszki
Skladniki:0,5 kg miesa mielonego(wieprzowego),1 opakowanie makaronu(np.muszelki,swiderki),1 duza czerwona papryka,2 cebule,25 dkg pieczarek,1 puszka kukurydzy,2 zabki czosnku,smietana 18 %,starty zolty ser,zupa grzybowa Campbells(inna pewnie tez moze byc),olej,sol,pieprz,sos sojowy,ewentualnie troche vegety.

Sposob wykonania:cebule i pieczarki kroimy w plastry,podsmazamy osobno,makaron gotujemy al dente(w osolonej wodzie),do cebuli w czasie smazenia dodajemy zmiazdzony czosnek,pokrojona w kostke papryke i dosmazamy.Mieso smazymy osobno,potem mieszamy wszystko razem,oprocz makaronu,wsypujemy osaczona kukurydze,mieszamy.Zupe mieszamy ze smietana,nie za duzo smietany,tak,zeby zupa byla mocno gesta,ale nie "stojaca",to rowniez dodajemy do wszystkiego,mieszamy,dodajemy przyprawy do smaku.Na koniec mieszamy z makaronem.
Teraz w zaleznosci jak kto lubi,w zaroodpornym naczyniu wysmarowanym tluszczem ukladamy albo makaron-starty ser-makaron-starty ser,albo caly makaron i ser na wierzch.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 30-40 minut nie dopuszczajac do spieczenia.
SMACZNEGO!!!
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości