21-09-2012, 18:30
BURACZKI TARTE
3 kg potartych buraczków
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 szkl. octu
1 łyżka soli
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
3 liście laurowe
Buraczki ugotować w łupinach na półtwardo, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie przyprawy wrzucić i wymieszać. Nast. włożyć buraczki wymieszane z przyprawami do słoiczków i zagotować 20-25 min.
PS Zamiast cebuli i czosnku można włożyc tarty chrzan z cytryną ze słoiczka- na 3 kg buraczków- 1 łyżka
3 kg potartych buraczków
1 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 szkl. octu
1 łyżka soli
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
3 liście laurowe
Buraczki ugotować w łupinach na półtwardo, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie przyprawy wrzucić i wymieszać. Nast. włożyć buraczki wymieszane z przyprawami do słoiczków i zagotować 20-25 min.
PS Zamiast cebuli i czosnku można włożyc tarty chrzan z cytryną ze słoiczka- na 3 kg buraczków- 1 łyżka