21-09-2012, 20:28
Trochę nie na czasie, ale może w przyszłym roku ktoś skorzysta:
OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
Ogórki obrać, pokroić w słupki i przełożyc do słoików. Dodać wiórki chrzanu, ząbek czosnku i koronę kopru do każdego sloika.
Zalewa:
5 szkl. wody
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
Składniki zalewy zagotować. Odlać nieco zalewy- dodac 5 łyżek musztardy stołowej, rozmieszać i wlać do "czystej" zalewy. Kiedy trochę przestygnie- zalać ogórki, słoiki zamknąć i pasteryzować5-7 min.
OGÓRKI Z MIODEM
Ogórki pokroić w plastry, posolić i zostawić na ok 3 godz. Odlać wodę i kłaść w słoiki. Zalać zalewą, gotować 5-7 min.
Zalewa:
2 szkl. cukru
1 szkl. octu
1 łyżka stołowa miodu
Przyprawy:
chrzan
czosnek
pieprz
ziele angielskie
OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ
Ogórki obrać, pokroić w słupki i przełożyc do słoików. Dodać wiórki chrzanu, ząbek czosnku i koronę kopru do każdego sloika.
Zalewa:
5 szkl. wody
1 szkl. octu
1 szkl. cukru
2 łyżki soli
Składniki zalewy zagotować. Odlać nieco zalewy- dodac 5 łyżek musztardy stołowej, rozmieszać i wlać do "czystej" zalewy. Kiedy trochę przestygnie- zalać ogórki, słoiki zamknąć i pasteryzować5-7 min.
OGÓRKI Z MIODEM
Ogórki pokroić w plastry, posolić i zostawić na ok 3 godz. Odlać wodę i kłaść w słoiki. Zalać zalewą, gotować 5-7 min.
Zalewa:
2 szkl. cukru
1 szkl. octu
1 łyżka stołowa miodu
Przyprawy:
chrzan
czosnek
pieprz
ziele angielskie