23-09-2012, 18:53
Żubrówka napisał(a):Ale dlaczego z odwróconej 9 pentakli wynika, że osoba jest samotna9tki kojarzą się z Pustelnikiem, osoba na karcie jest sama, jedną z negatywnych realizacji wibracji 9 jest samotność, a w przypadku tego rozkładu również dlatego, że wciąż rozdrapuje zdradę, której doświadczyła w przeszłości (3 mieczy (o))- więc raczej nie jest w związku.
Gandera napisał(a):jestem "bez skóry".Gandero, to przypadłość ludzi wrażliwych, którzy jak na pewno wiesz, często "widzą i czują więcej", więc ma to również i swoje plusy

Le Stelle napisał(a):Jednak co do samej interpretacji tego rozkładu, który został opisany, to coś mi nie gra w takim sposobie interpretowania kart. Pisząc "w taki" mam na myśli tak literalne, schematyczne trzymanie się najbardziej utrwalonych (niemal obrazkowych) znaczeń, jakie niesie ze sobą każda z kart. A już zwłaszcza właśnie w moim odczuciu 9-ka Monet została potraktowana niesprawiedliwie - co nie znaczy, że czyjaś interpretacja nie była zgodna z prawdą! ona mogła oznaczać w owej sytuacji to co oznaczała, ale patrząc na ten rozkład, interpretacja została zrobiona "karta po karcie", z 9 Monet jako wychodzącą.Le Stelle, oczywiście każdy interpretuje karty w/g swoich metod. Często osoby wróżące używają sformułowania "karty mówią". A w jaki sposób karty mówią? Za pomocą obrazka, cyfry, żywiołu, usytuowania, itd. Zatem pozwólmy tym kartom "mówić" jak najwięcej, zwracając uwagę na wszystko co jest związane z daną kartą, czemu nie zaprzeczają inne karty, aby wyłonić sens pojawienia się jej na danej pozycji w danym rozkładzie. Unikniemy wtedy zjawiska nadinterpretacji.
Le Stelle napisał(a):Wszystkie te elementy można odnaleźć w karcie 9 Monet, ale czy kiedy ta karta pokazuje się w rozkładzie, należy je wszystkie wymieniać i przypasowywać do danej sytuacji?W odwróconej 9 Denarów można znaleźć jeszcze wiele innych elementów. Wymieniłam tylko te, które zgadzają się z całością rozkładu i/lub moją intuicją.
Le Stelle napisał(a):Czy odwrócona 9 Monet nie mogłaby np. mówić o tym, że wcześniej posiadała własny, niewielki ośrodek wypoczynkowy z ogrodem w małej miejscowości, prowadziła własny biznes w branży turystycznej, mieszkała tam i dbała o to, obecnie jednak znajduje się w sytuacji, w której biznes zdecydowanie podupada, nie ma wystarczających środków, aby zainwestować w potrzebną promocję, reklamę itp., co naturalnie prowadzi ją do bólu głowy, nerwów i stresów?

Le Stelle napisał(a):Czy odwrócona 9 Monet mówi zawsze o braku kontaktu z przyrodą? Nie może oznaczać, w przeciwieństwie do 9 Monet w pozycji prostej (piękny, zadbany ogród, dbanie o najbliższe otoczenie, dekorowanie tej przestrzeni) - miejsca zapuszczonego, upadającego, które więdnie, chyli się ku ruinie...?Żadna karta nic nie "mówi" zawsze, przynajmniej w moim przekonaniu

Le Stelle napisał(a):I dlaczego odwrócona 9 Monet jest interpretowana jako karta samotności, a nie jako karta żalu/straty za niezależnością?A dlaczego miałaby być tak interpretowana w tym rozkładzie?
Le Stelle napisał(a):ale nie zawsze "obrazek z karty" da się przenieść i nałożyć na konkretną sytuację, bo nie wszystkie miejsca będą się stykały... Stąd już tylko krok do wpierania komuś czegoś "w oparciu o karty"Czasami do sytuacji pasuje obrazek, czasami element. Często osoby, które widzą jakąś kartę mówią: "O, to ja! Ja tak mam".

Na koniec jeszcze chciałabym dodać, że omawiany rozkład jest przykładem z życia wziętym, tak więc realizacja kart w opisany sposób została potwierdzona w rzeczywistości.