10-07-2015, 08:35
Zupa krem ziemniaczano-cukiniowy
- 1 mały ziemniak
- 1/2 średniej cukinii
- 1/4 średniego pora
- 1 łyżka mleka 1,5%
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, gałka muszkatołowa, mielony kminek
Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cukinię i pora umyć, obrać, pokroić w plasterki. Na oliwie podsmażyć pora, dodać cukinię i ziemniaka, dusić kilka minut. Wlać 1 litr wody, gotować pod przykryciem ok. 30min, na małym ogniu. Zupę zmiksować. Dodać koperek i mleko, zagotować. Doprawić do smaku solą morską, pieprzem, gałką muszkatołową i kminkiem.
- 1 mały ziemniak
- 1/2 średniej cukinii
- 1/4 średniego pora
- 1 łyżka mleka 1,5%
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- Sól morska, pieprz czarny świeżo zmielony, gałka muszkatołowa, mielony kminek
Ziemniaka obrać, umyć, pokroić w kostkę. Cukinię i pora umyć, obrać, pokroić w plasterki. Na oliwie podsmażyć pora, dodać cukinię i ziemniaka, dusić kilka minut. Wlać 1 litr wody, gotować pod przykryciem ok. 30min, na małym ogniu. Zupę zmiksować. Dodać koperek i mleko, zagotować. Doprawić do smaku solą morską, pieprzem, gałką muszkatołową i kminkiem.