26-09-2014, 16:34
Pikantna zupa z dyni
Zupa z dyni to idealny obiad dla osób dbających o linię.
Jest szybka w przygotowaniu i niezwykle smaczna!
Składniki
•2 szalotki (lub mała cebula)
•strączek Chilli
•2 duże ziemniaki
•dynia (ok. 2 kg)
•1,2 l bulionu z warzyw
•2 gałązki tymianku
•4-5 łyżek śmietany (18 proc.)
•2 łyżki oleju
•sól
•pieprz
Przygotowanie:
1. Dynię i chilli przekrój, usuń nasiona, wydrąż miąższ i pokrój na kawałki.
Obrane szalotki i czosnek posiekaj, ziemniaki obierz, pokrój na kawałki.
W garnku rozgrzej olej, podsmaż szalotki i czosnek.
Dodaj chilli i ziemniaki, smaż 3-4 min.
Wrzuć kawałki dyni, smaż 2 min, zalej bulionem, dodaj tymianek, dopraw solą i pieprzem.
Gotuj pod przykryciem 30 min.
2. Usuń tymianek, pozostałe składniki zmiksuj razem ze śmietaną.
Do zupy możesz podać grzanki.
RADA: Jeśli lubisz łagodniejsze smaki, papryczkę chilli nakłuj gęsto widelcem, wrzuć do zupy i gotuj. Przed miksowaniem wyjmij.
Przygotowanie: 60 minut
4 porcje
źródło