27-09-2012, 16:02
Kawa Dyniowe latte
Kawa o bardzo intensywnym smaku dyni – w sam raz na jesienne popołudnie.
Przepis na Dyniowe latte pochodzi z książki „Gorące napoje” Louisa Pickforda.
Ta nazwa kusiła mnie od dawna, choć za dynią w sumie nie przepadam i sama kawa też nie bardzo przypadła mi do gustu.
Ale jeśli ktoś lubi dynię – z pewnością warto spróbować tej kompozycji.
Samo przygotowanie Dyniowego latte nie jest skomplikowane, jeśli wcześniej ma się gotowy przecier z dyni.
Co prawda kawa jak Cafe latte nie wygląda – ale można spróbować zrobić warstwowy napój. Przy odpowiedniej różnicy temperatur mleka i kawy powinno się udać.
Składniki (na 2 szklanki):
100 g przecieru z dyni
pół łyżeczki Cynamonu
200 ml mleka
3 łyżeczki kawy
bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
Najpierw zabieramy się za przygotowanie dyniowego przecieru/musu.
Kawałki miąższu dyni – bez pestek – wkładam do garnka, wlewam odrobinę wody, by nie przywierało do dna, dodaję cukier (na ok. kilogram dyni dodałam ok. szklanki cukru) i smażę jak konfiturę.
Nie trzeba wysmażyć do końca, żeby zrobić z tego papkę, wystarczy podsmażać przez kilkanaście minut.
Gdy ostygnie – wrzucam wszystko do blendera i miksuję na mus.
Czas na przygotowanie samej latte.
Do garnka wlewam mleko i dyniowy mus oraz cynamon.
Mieszam i podgrzewam do zagotowania (nie słodzę, bo dynia jest słodka, ale jeśli ktoś lubi, może osłodzić dodatkowo).
Kawę parzę w ok. 250 ml wrzątku.
Następnie do szklanek wlewam dyniowe mleko i mieszam z kawą. Dekoruję bitą śmietaną i cynamonem.
http://www.2drink.pl/dyniowe-latte/