27-09-2012, 21:30
Kartoflanka z grzybami
Grzyby można podawać jako samodzielną potrawę lub dodatek do różnego rodzaju zup.
Najsmaczniejsze są świeże borowiki, do przygotowania naszej kartoflanki można jednak wykorzystać suszone grzyby.
Składniki
10 g suszonych grzybów
750 g nie rozgotowujących się ziemniaków
2 liście laurowe
1 łyżka ziarnistego pieprzu
2 łyżeczki bulionu w proszku
sól
150 g cebuli
2 łyżki masła
150 g kabanosów lub kiełbasy
czosnkowej
1/8 I kremówki
Sposób przygotowania
Grzyby namoczyć w 1/8 I wody, obrane ziemniaki podłużnie pokroić na ćwiartki.
Zagotować 3/4 l wody.
Do rozprowadzonego w posolonej wodzie bulionu dodać ziemniaki i przyprawy, gotować 15 minut.
Obraną cebulę pokroić w kostkę i pod-dusić na maśle.
1/2 ziemniaków wyjąc i odłożyć.
Resztę razem z bulionem rozgnieść na puree i przetrzeć przez sito z powrotem do garnka,
Kiełbasę nakłuć w kilku miejscach i dodać do zupy.
Dodać grzyby razem z wodą, w której były namoczone.
Gotować 15 minut na małym ogniu.
Kiełbasę pokroić w plasterki i wrzucić z powrotem do zupy.
Dodać kremówkę i odłożone ziemniaki, zupę podgrzać.
http://www.przepisy.net/kartoflanka-z-grzybami/