26-09-2014, 16:54
Klasyczna turecka zupa z soczewicy
szklanka zółtej lub pomarańczowej soczewicy
ziemniak
marchewka
cebula
sól
cytryna
pul biber
4 szklanki wody
Soczewicę dokładnie myjemy, umyte, obrane i rozdrobnione warzywa i soczewicę wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Dokładnie blenderujemy i jeśli nie jestesmy pewni że nie ma w niej widocznych kawałeczków warzyw możemy dodatkowo przetrzeć przez sito o drobnych otworach.
Zupę podajemy z sokiem z cytryny i papryką pul biber.
Pul biber można przesmażyć na maśle i polać zupę a jesli ktoś nie lubi masła może po prostu posypać zupę ostrą papryką.
źródło
Nam kilka wskazówek dla osób poczatkujących.
Jeśli macie szybkowar polecam ugotowanie tej zupy w szybkowarze, wystarczy gotować 5-7 minut od zamknięcia odpływu pary.
Jeśli okaże się że zupa jest za gęsta proponuję dodać wrzątek i dokładnie wymieszać doprowadzając do wrzenia.
Jesli okaże sie że Państwa zupa wyszła za rzadka wystarczy zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę.