Wegetarianizm + przepisy wegetariańskie
#1

Właśnie przechodzę na wegetarianizm (jeszcze się do końca nie namyśliłam, czy na stałe, czy jako dieta  Uśmiech )
Ale będę sobie teraz przypominać różne stare przepisy i od nowa się tym cieszyć (to znaczy, kiedyś przez 9 lat nie jadłam mięsa i bardzo dobrze się z tym czułam). Wymaga to pewnej samodyscypliny, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników - po prostu trzeba - zdrowiej jeść i bardziej różnorodnie.
Mam też takie przepisy, które zostały na stałe w kuchni rodzinnej - te najlepsze - te też wrzucę  Uśmiech
"Kącik tzw. motywacyjny"   Myśli  Rotfl

Naleśniki

Oczywiście przepis wegetariański był z samej razowej mąki, ale że mieszkam z ludźmi normalnymi żywieniowo, to się zawsze muszę wykłócić o proporcje Rotfl Czyli, ja bym chciała więcej razowej pszennej mąki, a mniej zwykłej, a moja mama na odwrót. Dla początkujących z razową mąką tak - jedna czwarta wystarczy.
Najważniejsze, żeby po wyrobieniu (zmiksowaniu) odstawić na pół godziny przed smażeniem, ja dodaję do wszystkich placków jakie smażę trochę kminku, jak jem sama, to dużo kminku - ot takie smakowe dziwactwo  Uśmiech

Nadzienie z czerwonej kapusty

1 średnia drobno pokrojona cebula
15 ml (1 łyżka) oleju słonecznikowego
350 g cienko poszatkowanej czerwonej kapusty
200 g tartego jabłka
50 g rodzynek
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka cynamonu
45 ml (3 łyżki) czerwonego wina
sól i pieprz

1. Rozgrzać olej, włożyć cebulę, smażyć na małym ogniu 10 - 15 minut, aż będzie bardzo miękka.
2. Dodać kapustę, jabłko, rodzynki oraz przyprawy i dusić pod przykryciem 5 minut na średnim ogniu.
3. Wlać wino, dusić 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać, dolewając w razie potrzeby trochę wody. Doprawić do smaku.

Dodam od siebie, że dzięki przyprawom kapusta pachnie obłędnie Rotfl  na początku podduszam samą kapustę najpierw, bo mama moja życzy sobie bardzo miękką.

Nadzienie z buraków

500 g buraków
1 średnia drobno pokrojona cebula
15 ml (1 łyżka) oliwy z oliwek
2 łyżeczki pszennej razowej mąki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
200 ml jogurtu lub kwaśnej śmietany
sól i pieprz

1. Buraki (tu skróciłam, bo pisali w szczegółach, jak je ugotować  Szok ) ugotować, obrać, drobno pokroić (ja trę na tarce z dużymi oczkami)
2. Rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, smażyć na małym ogniu 3-4 minuty. Posypać mąką, mieszając smażyć 2-3 minuty.
3. Zestawić z ognia, włożyć buraki, szczypiorek i natkę, wymieszać. Lekko ochłodzić, wlać jogurt lub śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku.

Ważna jest ta cebula z mąką usmażona, no i robiłam zawsze ze śmietaną - ale palce lizać  Tak


Lubię jeszcze nadzienie z brokuła ugotowanego, i, albo tylko z przyprawami i żółtym serem, albo podsmażonego na oliwie z oliwek z cebulką i też żółtym serem
Brokułowe nadzienie, to chyba moje ulubione , no i ze słodkiej kapusty jeszcze, takie jak do krokietów  Uśmiech

Ps.
Te przepisy akurat pochodzą z książki "Kuchnia wegetariańska" Sarah Brown
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Wegetarianizm + przepisy wegetariańskie - przez Gandera - 20-10-2012, 22:14
RE: Kącik wegetariański - przez Polli - 23-04-2017, 00:54
RE: Kącik wegetariański - przez Aggata - 27-03-2018, 14:32
RE: Wegetarianizm + przepisy wegetariańskie - przez Aggata - 29-11-2020, 19:37
RE: Wegetarianizm + przepisy wegetariańskie - przez LeCaro - 03-12-2020, 03:59
RE: Wegetarianizm + przepisy wegetariańskie - przez Aggata - 12-05-2021, 09:54
RE: Wegetarianizm + przepisy wegetariańskie - przez Aggata - 16-02-2022, 16:48
Re: Naleśniki, krokiety - przez Nobody - 30-10-2016, 20:12



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości