21-10-2012, 15:08
Nie przepadam za dynia , ale w tej postaci smakowała mi.
Humas z pieczona dynia .
Składniki:
Na ok. 300 g pasty:
1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc
100-200 g upieczonej dyni pokrojonej na kawałki
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki tahiny, najlepiej z niełuskanego sezamu (to takie maselko sezamowe)
2 łyżki soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju lnianego
woda
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy świeżą wodę, wsypujemy sodę, zagotowujemy. Zbieramy pianę, dalej gotujemy po przykryciem na małym ogniu aż całkowicie zmięknie. Odcedzamy zostawiajac odrobine płynu . Wszystko mielimy w blenderze . Jesli bedzie zbyt geste uzupełniamy wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Przechowujemy w lodówce. Smacznego.
Humas z pieczona dynia .
Składniki:
Na ok. 300 g pasty:
1/2 szklanki ciecierzycy namoczonej na noc
100-200 g upieczonej dyni pokrojonej na kawałki
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki tahiny, najlepiej z niełuskanego sezamu (to takie maselko sezamowe)
2 łyżki soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kuminu
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju lnianego
woda
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę płuczemy, zalewamy świeżą wodę, wsypujemy sodę, zagotowujemy. Zbieramy pianę, dalej gotujemy po przykryciem na małym ogniu aż całkowicie zmięknie. Odcedzamy zostawiajac odrobine płynu . Wszystko mielimy w blenderze . Jesli bedzie zbyt geste uzupełniamy wodą do uzyskania pożądanej konsystencji. Przechowujemy w lodówce. Smacznego.