26-10-2012, 21:49
Co zrobić z miąższem dyni po wycięciu potworków na Halloween? Dyniowe ciasto!
![[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcQNdPUoac4rOMaTb5src4r...VzUlRcZ-0W]](https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQNdPUoac4rOMaTb5src4rxGL3m_egKgf9gopUN31VzUlRcZ-0W)
![[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcS9vh62zwclzvWqz08-Y7w...DXUYMYVxuw]](https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS9vh62zwclzvWqz08-Y7wFgf-oYEjgopUBGXbLL6RVDXUYMYVxuw)
Ugotować miąższ do miękkości w małej ilości wody z 2 łyżkami cukru i odrobiną soli. Po odcedzeniu powinny być z tego 2 szklanki pulpy, należy przetrzeć przez sito albo zblendować.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej, kostka masła, łyżka cukru, trochę soli, jajko. Masło z mąką, solą i cukrem posiekać na stolnicy, dodać jajko, zagnieść ciasto, wylepić wysmarowaną tortownicę - spód i wysoki brzeg. Wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: przestudzona pulpa z dyni, czubata łyżeczka cynamonu, płaska łyżeczka imbiru i szczypta zmielonego ziela angielskiego, 1/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki miodu, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej wymieszać, dodać 3/4 szklanki śmietany, 3 jajka. Dobrze wymieszać, wylać na ciasto, piec w piekarniku od 1 godz do 1 godz. 20 min.
Na wierzch trochę śmietanki i mniam, mniam
.
Ugotować miąższ do miękkości w małej ilości wody z 2 łyżkami cukru i odrobiną soli. Po odcedzeniu powinny być z tego 2 szklanki pulpy, należy przetrzeć przez sito albo zblendować.
Ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej, kostka masła, łyżka cukru, trochę soli, jajko. Masło z mąką, solą i cukrem posiekać na stolnicy, dodać jajko, zagnieść ciasto, wylepić wysmarowaną tortownicę - spód i wysoki brzeg. Wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie: przestudzona pulpa z dyni, czubata łyżeczka cynamonu, płaska łyżeczka imbiru i szczypta zmielonego ziela angielskiego, 1/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki miodu, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej wymieszać, dodać 3/4 szklanki śmietany, 3 jajka. Dobrze wymieszać, wylać na ciasto, piec w piekarniku od 1 godz do 1 godz. 20 min.
Na wierzch trochę śmietanki i mniam, mniam

