26-10-2012, 22:30
DYNIA NA SŁODKO-KWAŚNO
Składniki:
- 1 kg dyni
- sól
- 25 dag cukru
- 200 ml octu 10%
- 500 ml wody
- kawałek kory cynamonu
- 6 goździków
Dynię umyć, obrać, wyjąć pestki, pokroić w kostkę. W rondlu lub płaskim garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić kostki dyni, gotować 3 minuty, odcedzić. Z cukru, octu, wody, cynamonu i goździków ugotować zalewę, do gorącej wrzucić dynię i podgrzewać (nie gotować), aż stanie się szklista. Kostki dyni odcedzić, przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zalać marynatą, słoiki zakręcić. Wstawić do wyłożonego ściereczką garnka z gorącą wodą, pasteryzować 20 minut - NIE GOTOWAĆ!
Kiedyś chciało mi się bawić i wykrawałam z dyni kuleczki, taką specjalną okrągła łyżeczką. Ale wtedy miałam duużo czasu
:angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth:
Lilka czy mi się wydaje, że wklejałaś kiedyś przepis na zupe z dyni, czy to może Miriam?
Składniki:
- 1 kg dyni
- sól
- 25 dag cukru
- 200 ml octu 10%
- 500 ml wody
- kawałek kory cynamonu
- 6 goździków
Dynię umyć, obrać, wyjąć pestki, pokroić w kostkę. W rondlu lub płaskim garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić kostki dyni, gotować 3 minuty, odcedzić. Z cukru, octu, wody, cynamonu i goździków ugotować zalewę, do gorącej wrzucić dynię i podgrzewać (nie gotować), aż stanie się szklista. Kostki dyni odcedzić, przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zalać marynatą, słoiki zakręcić. Wstawić do wyłożonego ściereczką garnka z gorącą wodą, pasteryzować 20 minut - NIE GOTOWAĆ!
Kiedyś chciało mi się bawić i wykrawałam z dyni kuleczki, taką specjalną okrągła łyżeczką. Ale wtedy miałam duużo czasu
:angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth: :angry-teeth:
Lilka czy mi się wydaje, że wklejałaś kiedyś przepis na zupe z dyni, czy to może Miriam?