21-09-2015, 17:59
Zupa krem z selera z prażonymi pestkami dyni
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/4 średniego selera
- 1 średni ziemniak
- 1/2 cebuli szalotki
- ¼ łodygi selera
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżka pestek dyni
- sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić posiekaną cebulę. Ziemniaka i selera obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i smażyć przez ok. 4 minuty. Następnie dodać starty imbir, zalać bulionem i gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/4 średniego selera
- 1 średni ziemniak
- 1/2 cebuli szalotki
- ¼ łodygi selera
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
- 1 łyżka pestek dyni
- sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić posiekaną cebulę. Ziemniaka i selera obrać, pokroić w kostkę, dodać do cebuli i smażyć przez ok. 4 minuty. Następnie dodać starty imbir, zalać bulionem i gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Gotową zupę zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki i uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.