19-11-2012, 16:11
Węgierska zupa gulaszowa
Składniki:
50 dag wołowiny (nie przerośniętej),
30 dag wieprzowiny (bez tłuszczu),
2 cebule,
tłuszcz do smażenia (olej, smalec),
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
2-3 średnie ogórki kiszone,
2 lub 3 łyżki słodkiej papryki,
3 ząbki czosnku,
liść laurowy, majeranek, kilka ziaren rozgniecionego czarnego pieprzu,
czuszka lub ewentualnie 2-3 papryczki piri-piri,
łyżka przecieru pomidorowego,
8-10 średnich ziemniaków,
sól, cukier do smaku.
Przygotowanie:
Pokroić mięso w kostkę i obsmażyć w tłuszczu (olej, smalec) na patelni.
Przełożyć mięso do dużego garnka i zalać ok. 1,5 l wody.
Na pozostałym tłuszczu obsmażyć lekko wszystkie warzywa i dodać do zupy.
Następnie dodać 2 lub 3 łyżki mielonej (zupa musi być dość intensywnie czerwona) słodkiej czerwonej (najlepsza jest węgierska) papryki, łyżkę przecieru pomidorowego, rozgniecione ziarna pieprzu czarnego i kilka ząbków czosnku, liść laurowy oraz czuszkę lub w zastępstwie piri-piri.
Zakryć i gotować na wolnym ogniu nawet do 2,5 godziny.
Po pół godzinie dodać pokrojone w paseczki ogórki kiszone.
Ziemniaki gotować osobno w mundurkach i gdy będą miekkie należy je obrać ze skórki i pokroić i dodać do zupy tuż przed podaniem lub też w osobnej miseczce.
Całość doprawić solą, cukrem i lekko posypać majerankiem.
http://urodaizdrowie.pl/czy-warto-jesc-z...hni-swiata