19-11-2012, 16:18
Indyjska zupa z soczewicy
Składniki:
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka świeżo startego imbiru,
3 ziemniaki,
2 marchewki,
200 g soczewicy z puszki lub suchej,
1 litr bulionu warzywnego, 2 łyżeczki curry,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżeczka chilli,
sól do smaku,
oliwa, opcjonalnie 3 łyżki pestek z dyni.
Przygotowanie:
Cebulę, marchewkę, ziemniaki pokroić w małą kostkę.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Oliwę rozgrzać w dużym garnku, wrzucić cebulę, czosnek i imbir oraz wszystkie przyprawy.
Po około 1-2 min. dodać marchew, ziemniaki i soczewicę i podsmażać przez minutę, wlać bulion.
Gotować na średnim gazie 30-40 min., co jakiś czas mieszając. Dodać sól, przyprawy. Gotować kolejne 5-10 min. (soczewica powinna się rozpaść, a ziemniaki i marchew być miękkie).
Zupę lekko zmiksować. Można podawać z podprażonymi pestkami dyni.