19-11-2012, 16:26
Francuska zupa cebulowa
Składniki:
6 cebul (ok. 400 g),
1 łyżka mąki,
60 g masła,
4 łyżki śmietanki,
100 g tartego sera,
6 dużych grzanek z białego chleba,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cebule pokrajać drobno i przesmażyć na maśle na ciemnozłoty kolor, oprószyć mąką, wymieszać, chwilę podrumienić, po czym dodać sól, pieprz i ok 1/2 l wody.
Gotować na wolnym ogniu ok 20 min.
Dodać śmietankę, rozlać na porcje, na wierzchu położyć jedną lub dwie francuskie grzanki.
Opcjonalnie można zasypać tartym serem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 10-15 min.
http://urodaizdrowie.pl/czy-warto-jesc-z...hni-swiata