19-11-2012, 16:37
Egipska zupa ze szpinaku
Składniki:
2 udka z kurczaka,
1/2 kg świeżego szpinaku,
cebula i por drobno pokrojone,
1/4 szklanki ryżu,
3 szklanki gęstego jogurtu,
2-3 ząbki czosnku,
łyżka kuminu, łyżeczka chilli, opcjonalnie 100 g fety,
2-3 łyżki oliwy, sól.
Przygotowanie:
Ugotować rosół z udek kurczaka, oddzielić mięso od kości.
Szpinak wymyć, odciąć łodygi, pociąć w szerokie paski.
W rondlu rozgrzać oliwę, wsypać cebulę, kumin, chilli i smażyć do zarumienienia.
Włożyć szpinak i ciągle mieszając dusić 3-4 min.
Dodać por i ryż, wlać 3 szklanki wody, 2 szklanki rosołu i gotować 15-20 min.
Kilka minut przed zakończeniem gotowania dodać mięso z kurczaka, zestawić i przestudzić.
Jogurt zmiksować z roztartym czosnkiem i solą i wlewać powoli do ciepłej zupy, uważając, żeby się nie zwarzył.
Podgrzać, posypać pokruszonym serem feta.