19-11-2012, 16:48
Piekielna czorba
Składniki:
35 dag łopatki wieprzowej
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
1/2 średniej czerwonej cebuli
30 dag ziemniaków
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 puszka pomidorów bez skóry
3 łyżeczki ziół dalmatyńskich
natka pietruszki
3-4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
woda
Przygotowanie:
Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w drobną kostkę.
Zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i cebulę.
Płuczemy, kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa.
Ściągamy burzyny.
Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę posiekaną w drobną kostkę lub cienkie paski.
Zupę lekko solimy, wlewamy jeszcze około 2 szklanek wody i gotujemy.
Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę pomidory, sok z połowy cytryny oraz roztarte w dłoni zioła dalmatyńskie.
Doprawiamy do smaku solą, i sporą ilością pieprzu.
Gotujemy do miękkości warzywa.
Przed podaniem posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki.
http://urodaizdrowie.pl/piekielna-czorba