19-11-2012, 16:53
Zimowa Minestrone
Składniki:
oliwa,
kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku,
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki,
2 pokrojone w krążki marchewki,
100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki,
drobno posiekany ząbek czosnku,
1 czerwona cebula, drobno posiekana,
1 nieduży por,
2 puszki pomidorów (całych lub krojonych),
pół młodej cukinii,
puszka fasolki czerwonej lub białej,
niepełna szklanka makaronu 4-jajecznego Muszelka,
natka pietruszki
bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka,
starty parmezan.
Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać.
Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę oraz poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut.
Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby.
10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki.
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką.
Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.
http://urodaizdrowie.pl/zimowa-minestrone