19-11-2012, 20:57
Ogórkowa z pulpecikami
Składniki:
10 średnich ogórków kiszonych,
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
cebula,
8 ziemniaków,
kostka rosołowa,
1/2 szkl. słodkiej śmietany,
sól, pieprz, kope
r
Pulpety:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
4 łyżki bułki tartej,
jajko,
•yżeczka sosu sojowego,
sól, pieprz
Ziemniaki, warzywa obrać i umyć.
Pokroić w kostkę.
Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i zagotować.
Mięso mielone wyrobić z sosem sojowym, bułką tartą, jajkiem, doprawić.
Formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na wrzący wywar.
Gotować 45 min.
Dodać ogórki starte na dużych oczkach i śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy.
Wsypać posiekany koper, doprawić.
http://urodaizdrowie.pl/ogorkowa-z-pulpecikami