19-11-2012, 21:08
Szafranowa manna na rosole
Delikatna , złocista , aromatyczna zupka na bazie drobiowego rosołu
Czas : 30 minut
Składniki :
4 szklanki mocnego rosołu drobiowego ( ja miałam z kurczaka z indykiem )
8 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej
2 duże marchewki ugotowane z rosołu
1/2 ugotowanej pietruszki z rosołż
kawałek ugotowanego selera z rosołu ( tyle samo co pietruszki )
2 żółtka
szczypta szafranu
natka pietruszki
Rosół doprowadzić do wrzenia i wlać zmieszaną z zimną wodą kaszkę.
Gotować mieszając aż się rozklei ok 5 minut.
Warzywa z rosołu zmiksować w malakserze i dokładnie wymieszać z zupą.
Dodać szczyptę uprzednio namoczonego w łyżeczce wody szafran.
Ogrzewać na małym gazie 5 minut
.Żółtka rozetrzeć z kilkoma łyżkami ciepłej zupy.
Wlać do garnka i już nie podgrzewać wymieszać.
Podawać posypaną natką pietruszki.
http://urodaizdrowie.pl/szafranowa-manna-na-rosole