19-11-2012, 21:44
Kawa korzenna z kafetierki
Kafetierka to taki tygielek do parzenia kawy.
Aromat nie do opisania.
Czas :15 minut
Składniki:
3 łyżeczki świeżo zmielonej kawy Tchibo Exclusive
1,5 filiżanki wrzątku
2 łyżeczki miodu płynnego
1 goździk
szczypta cynamonu
1/4 ziela angielskiego
1/2 ziarna kardamonu zielonego
Rozgrzać piekarnik do 160 * C i wyłączyć.
Porcję kawy przeznaczoną do zmielenia ( mieloną jeśli takiej używamy ) wstawić do piekarnika na 5 minut.
Zmielić.
W kafetierce (tygielku) zagotować wodę z korzeniami i miodem.
Wsypać kawę.
Ostrożnie zamieszać bo się spieni.
Doprowadzić do wrzenia i odstawić.
Jak fusy opadną powtórzyć – znów doprowadzić do wrzenia i odstawić.
Powtórzyć 3 razy.
Przecedzić przez drobne sitko.
Rozlać do miniaturowych filiżanek.
Jeśli ktoś lubi słodką kawę może ją dosłodzić jeszcze miodem.
Pić gorącą.
Ma być mocna i gorąca.
http://urodaizdrowie.pl/kawa-korzenna-z-kafetierki