19-11-2012, 23:50
Kawa z lawendowego pola
Czas : 10 minut
Składniki :
1 szklanka wrzątku
1/2 płaskiej łyżeczki suszu lawendowego ( lub saszetka herbaty lawendowej )
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka miodu lawendowego
kilka kropli aromatu waniliowego
Zaparzyć wrzątkiem lawendę .
Przykryć i zostawić na 5 minut.
Przecedzić przez gęste sitko.
Podgrzać.
Zaparzyć naparem kawę.
Dodać miód ( jak ktoś woli słodszą to dosłodzić ) i aromat waniliowy.
Rozlać do malutkich filiżanek do kawy ( wychodzą 4 porcje ) .
Kawa jest mocna o intrygującym smaku lekkiej goryczki lawendy.
Proponowała bym do tego malutkie kruche ciasteczka lawendowe.
http://urodaizdrowie.pl/kawa-z-lawendowego-pola