01-12-2012, 23:34
Dziś mój facet ugotował mi przepyszną zupę z ryby. Na początku Jego pomysł wydał mi się niezbyt miły bo nie lubię zapachu gotowanych ryb. Ku mojemu zdziwieniu podczas gotowania nie śmierdziało rybą - może dlatego że tą rybą był łosoś. Ale zupa palce lizać. Być może wiele z Was już ją jadło.
Wszystkie składniki zostały kupione w Biedronce .
No to pora na przepis.
Zupa rosyjska UCHA
2,5 - 3 litrów wody
2 łososie, oskrobane z łusek ( dwie porcje surowe).
włoszczyzna gotowa zamrożona, w paseczki
6 ziemniaków w mundurkach
3 cebule
śmietana 30%
pieprz ziołowy
sól
4 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
oliwki zielone nadziewane papryką czerwoną
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
cytryna
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni na złoto. Odstawić.
Zagotować włoszczyznę z zielem, listkiem i solą – 15 minut od momentu zagotowania.
Wrzucamy oskrobanego z łusek łososia – gotujemy go max 5-10 minut.
Rybę wyciągamy i ściągamy skórkę. Kroimy na kawałki i odkładamy na bok.
Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki (wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach).
Dodajemy koncentrat pomidorowy (pół słoiczka).
Wyciągamy ziele i listki.
Wrzucamy pokrojoną rybę na 10 minut - nie dłużej bo będą wióry.
Wrzucamy oliwki (razem z rybą). Na koniec śmietankę.
Osobno podajemy (według gustu) podsmażoną cebulę. Osobno też podajemy sok z cytryny i do smaku tabasco.
Do dziś nie wyobrażałam sobie zupy bez dodania kostki rosołowej....do dziś.
Smacznego. Spróbujcie bo naprawdę jest pyszna.
Wszystkie składniki zostały kupione w Biedronce .
No to pora na przepis.
Zupa rosyjska UCHA
2,5 - 3 litrów wody
2 łososie, oskrobane z łusek ( dwie porcje surowe).
włoszczyzna gotowa zamrożona, w paseczki
6 ziemniaków w mundurkach
3 cebule
śmietana 30%
pieprz ziołowy
sól
4 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
oliwki zielone nadziewane papryką czerwoną
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
cytryna
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni na złoto. Odstawić.
Zagotować włoszczyznę z zielem, listkiem i solą – 15 minut od momentu zagotowania.
Wrzucamy oskrobanego z łusek łososia – gotujemy go max 5-10 minut.
Rybę wyciągamy i ściągamy skórkę. Kroimy na kawałki i odkładamy na bok.
Wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki (wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach).
Dodajemy koncentrat pomidorowy (pół słoiczka).
Wyciągamy ziele i listki.
Wrzucamy pokrojoną rybę na 10 minut - nie dłużej bo będą wióry.
Wrzucamy oliwki (razem z rybą). Na koniec śmietankę.
Osobno podajemy (według gustu) podsmażoną cebulę. Osobno też podajemy sok z cytryny i do smaku tabasco.
Do dziś nie wyobrażałam sobie zupy bez dodania kostki rosołowej....do dziś.
Smacznego. Spróbujcie bo naprawdę jest pyszna.