Kosma - portret

hej Kosma, tak mało mam teraz czasu na forum, że dopiero teraz odpisuję - dzięki za miłe słowa no i mam nadzieję, że sama już eksplorujesz niuanse portretu Uśmiech))
no i nie zapominajmy, że większość tego co napisałam to interpretacja z książki p. Chrzanowskiej Uśmiech

jedziemy zatem dalej:

pozycja (8) czyli dary: potencjał i środki do wykonywania misji zapisanej w pozycji (7): XX SĄD OSTATECZNY

- tworzenie zdrowego i mądrego systemu wartości
- rozwijanie pozytywnych relacji międzyludzkich
- otwarty i światły umysł, który może świetnie analizować obecne sytuacje, formułować wnioski trafnie, wykorzystywać to potem w praktyce, roztropność
- osoby rodzinne i przyjacielskie, które chętnie włączają innych do swojej "rodziny"
- osoby dumne ze swojego pochodzenia, ale zwalczające przejawy rasizmu jeśli chodzi o urodzenie, pochodzenie

myślę, że po prostu należałoby to ująć jako mądrość życiowa na podstawie doświadczeń. nie dość, że jesteś dobrym obserwatorem, to jeszcze umiesz umiejętnie zaingerować w otoczenie.
to jest bardzo duży potencjał, który służy zdobywaniom przyjaźni czy tej "rodziny" - natomiast myślę, że tu też jest takie małe zagrożenie (ponieważ w pozycji 4. też jest Sąd) - może się to przejawiać jako zbyt szybka ocena sytuacji (w sensie tylko intuicja) albo też chęć pomocy (ulepszenia, naprawienia, ułatwienia czegoś z czystej ludzkiej życzliwości) gdy ludzie jej nie chcą lub nie mogą z jakiegoś powodu zaakceptować (np. bo czuliby się wtedy zobligowani, żeby się odwdzięczyć).
myślę, że jednak takie sytuacje są w mniejszości, bo intuicja Twoja powinna działać ponadprzeciętnie dobrze.

pozycja (13) jak człowiek postrzega sam siebie: XIV UMIARKOWANIE

- osoba uważa, że jest opanowana, zrównoważona
- patrząca z dystansem na sytuacje, osoby, siebie
- cały czas w równowadze emocjonalnej, bilansując to co w środku i to co na zewnątrz
- ukryte siły, które pozbawione kontroli są niszczące

ta karta jest bardzo piękna, i mówi dla mnie nie tylko o równowadze ale też pogodzeniu się z kosmosem, ludźmi, z tym jak to wszystko funkcjonuje.
jeśli na bieżąco trzeba coś przewartościować, zmienić - taka osoba nie ma z tym problemu, ponieważ dąży do równowagi, do spokoju, do zdrowej relacji z samą sobą.
trochę dla mnie przypomina to postać Tewje mleczarza ze skrzypka na dachu, który dla dobra rodziny balansuje między TRADYCJĄ a nowym.
jednocześnie takie osoby lubią mieć cały czas rękę na pulsie w temacie samych siebie, jak i innych osób, co potwierdza jak dla mnie teorię o byciu dobrym obserwatorem - dzieje się to z wewnętrznej potrzeby.

pozycja (14) jak człowieka postrzegają inni ludzie: XVI WIEŻA

- postrzegany jako osoba zdyscyplinowana, poważna, zasadnicza
- o zdrowym kręgosłupie moralnym, jasno określonych normach, jasno nakreślone granice
- umiejąca budować zdrowe relacje
- czasem zbyt staroświecka, niemodna

dla mnie to na pewno będzie osoba, która nie boi się konfrontacji z rzeczywistością, problemami codziennymi i życiowymi.
osoba, która lubi wyzwania, osoba odważna, czasem na granicy brawury Uśmiech
nie zgodzę się z p. Chrzanowską że staroświecka, raczej właśnie powiedziałabym spontaniczna, związana z rewolucją - nawet taką mocno krwawą Uśmiech co dla mnie oznacza osobę upartą, nastawioną na realizację celu, zdeterminowaną, gotową do zmian.
na rzeczy jest coś z tymi normami i granicami, ale to może się ujawniać dopiero po ich przekroczeniu - czyli można zauważyć przywiązanie do norm dopiero kiedy jakaś zostanie zniwelowana.
powiedziałabym, że to są osoby z tendencją do kumulowania wrażeń, do eksperymentowania, do wyruszania w bardzo dzikie tereny, długie pionierskie podróże (duchowe, religijne, odkrywcze przez dżunglę, jak też naukowo odkrywcze). nie czytają książek, mało się przejmują opinią otoczenia - ważną rolę odgrywa za to osobiste doznanie, osobiste doświadczenie. stąd, jeśli jest to mocne/negatywne w ich charakterze mogą być uważane za krnąbrne (albo w dawniejszych czasach - za heretyków).

pozycja (15) sposób odpracowania karmy: II KAPŁANKA

- budowanie prawidłowych relacji z matką
- opieka i pomoc tym, którzy tego potrzebują
- dochowanie tajemnicy, dyskrecja
- wiedza tajemna czy ezoteryczna
- ochrona przyrody, praca ze zwierzętami, ekologia

ponieważ po raz kolejny pojawia się praca z ludźmi, pomoc - to staję przy tym murem Uśmiech
wiedza ezoteryczna i dbanie o przyrodę/zwierzęta jest dla mnie bardziej sposobem na uzupełnienie tej podstawowej postawy związanej z pomocą ludziom - tak jakby przy okazji.
czyli bardziej to widzę przykładowo że Ty jako terapię polecisz komuś pomoc w schronisku, wypełniając oba zadania, lecz pomoc człowiekowi jest jakby pierwszoplanowa.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości