04-12-2012, 13:29
Herbata Bubble Tea
Bubble Tea to napój, który przywędrował do nas z Tajwanu.
Można go spotkać również pod dwiema innymi nazwami: boba drink lub pearl tea.
Jednak w Polsce przyjęła się wyłącznie pierwsza nazwa.
Bubble tea jest napojem przygotowywanym na bazie herbaty (najczęściej czarnej lub zielonej) oraz mleka.
Jego sekretem jest jednak trzeci składnik, któremu Bubble Tea zawdzięcza swoją bąbelkową nazwę – jest to tapioka czyli kuleczki skrobiowe otrzymywane z manioku.
Co ciekawe, choć większość uwielbia napój Bubble Tea właśnie za ten dodatek przypominający żelki – sama tapioka jest bezsmakowa!
Jednak odpowiednio przygotowana może stać się delikatnie słodka (jeśli ugotujemy ją w wodzie z cukrem), bądź nabrać subtelnego posmaku np. cytrusów, jeśli przed ugotowaniem namoczymy ją w smakowym syropie do kawy/drinków.
Gdzie ją kupić?
Tapioka coraz częściej dostępna jest w sklepach spożywczych i sklepach z żywnością bezglutenową (w kolorach: białym, czarnym lub w pastelowych barwach).
Żeby Bubble Tea miała intensywniejszy smak, z wymienionymi składnikami miksuje się również owoce lub dodaje się odrobinę smakowego syropu.
Bubble Tea najlepiej smakuje schłodzona.
Powinno się ją podawać w wysokich szklankach (najlepiej przezroczystych, bo napój nie tylko jest smakowity, ale tak też wygląda) i koniecznie z szeroką słomką do picia – cała frajda ma polegać na tym, żeby wraz z napojem do ust trafiały kuleczki tapioki.
Teraz, kiedy już znasz wszystkie składniki niezbędne do przygotowania Bubble Tea, możesz zacząć eksperymentować tworząc dowolne kombinacje smakowe!
Możesz też zainspirować się naszymi przepisami:
Bubble Tea z miodową nutą
Składniki:
4 łyżki tapioki (+ok. 2 szklanki wody na jej ugotowanie);
pół szklanki mleka (najlepiej zagęszczonego);
0,5l wody;
2 herbaty ekspresowe;
kilka łyżek miodu i cukru (w zależności od preferowanej słodkości).
Przygotowanie:
do wrzącej, posłodzonej wody wrzuć tapiokę.
Kiedy kuleczki wypłyną na wierzch zacznij odmierzać czas – gotuj je przez 15 minut (lub do czasu, aż zwiększą swoją objętość i staną się przezroczyste), a następnie odstaw na kwadrans do ostygnięcia (dopiero po 15 minutach możesz odcedzić tapiokę).
Przygotuj napój: połącz wodę (2 szklanki), mleko, miód i zaparzoną herbatę – proporcje uzależnij od swoich preferencji.
Do szklanek wsyp odcedzoną tapiokę, zalej ją przygotowanym napojem i gotowe!
Malinowo-cytrynowa Bubble Tea
Składniki:
tapioka – 4 łyżki;
cytrynowy syrop do kawy – 10 łyżek;
herbata malinowa – 2 saszetki;
mleko – zwykłe lub zagęszczone (ilość uzależnij od preferencji – jeśli chcesz bardziej mleczną – wykorzystaj szklankę mleka, a jeśli orzeźwiającą – odrobinę mleka uzupełnij wodą);
kilka łyżek miodu;
ewentualnie: mięta do dekoracji.
Przygotowanie:
tapiokę przed ugotowaniem zalej syropem cytrynowym i pozostaw ją na przynajmniej 10 minut.
Następnie ugotuj ją według przepisu podanego powyżej.
Jeśli chcesz, żeby kuleczki tapioki miały intensywniejszy smak, po ich ugotowaniu i przepłukaniu wodą, możesz ponownie włożyć je do miseczki z syropem i pozostawić jeszcze na kilka minut.
Przygotuj napój: zaparz herbatę (zrób mocną esencję, żeby smak malin był intensywny: na jedną szklankę wody wykorzystaj przynajmniej dwie saszetki herbaty) i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.
Teraz rozlej napój do szklanek z tapioką, schłodź i gotowe!
Przed podaniem napój możesz udekorować miętą i dodać do niego kilka kostek lodu. Smacznego!
Bezmleczna Bubble Tea
Składniki:
tapioka – 4 łyżki;
kilka kostek lodu;
dowolne owoce (maliny, plasterki cytryny itp.);
zielona, posłodzona herbata;
sok owocowy – dowolny smak.
Przygotowanie:
do szklanek wrzuć po kilka kostek lodu, dodaj uprzednio ugotowane kuleczki tapioki, wrzuć po kilka malin bądź innych owoców, całość ostrożnie zalej schłodzoną zieloną herbatą (do 2/3 wysokości szklanki) i uzupełnij dowolnym sokiem – orzeźwiająca Bubble Tea jest gotowa do picia!
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=wOQ97TXDhO4