30-12-2012, 19:53
Patrzcie panstwo! ja dokładnie tak robię kaczkę, czyli to gęś Właśnie leży sobie ponacierana i czeka na pieczenie. Ziemniaki zatem dorzucę, świetny pomysł
Mireczko, jak Cię znam, to stworzysz własny przepis, skoro wiesz jak ma smakować. Robisz to rewelacyjnie!
A ja take cóś znalazłam
Gęś z nadzieniem
Składniki:
1 gęś
sól
majeranek
wywar z podróbek
20 g suszonych grzybów
sól
tłuszcz gęsi do pieczenia
Składniki do nadzienia:
400 g kaszy gryczanej (kaszy krakowskiej lub ryżu)
1 białko
80 g cebuli
40 g gęsiego smalcu
2 jaja (rozdzielone)
posiekane podróbki i grzyby z wywaru
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
-------------------
Skruszałą i sprawioną gęś opłukać, odciąć szyje i skrzydła w drugim stawie. Rozciąć ostrym, cienkim nożem skórkę na grzbiecie (od szyi do kupra) i oddzielić ostrożnie skórę z mięsem od kości. Skrzydła i nóżki wyłamać pod skorą ze stawów. Wyjąc oddzielony od mięsa szkielet. Pozostałą skórę z mięsem, nóżkami i skrzydłami osolić, natrzeć majerankiem na 1-2 godziny przed przyrządzeniem. Opłukane grzyby i podróbki ugotować razem z włoszczyzną, odcedzić. Kaszę zatartą białkiem zalać wrzącym wywarem z podróbek i ugotować na sypko, ostudzić. Posiekaną, usmażoną na gęsim tłuszczu cebulę utrzeć z 2 żółtkami, dodać ugotowaną kaszę, posiekane podróbki i grzyby, zieleninę, sól, pieprz, pianę z 2 białek. Wszystkie składniki wymieszać. Gęś nałożyć nadzieniem, dokładnie zaszyć, uformować, zawiązując sznurkiem nogi i skrzydła. Włożyć do brytfanny, polać tłuszczem z gęsi, wstawić do gorącego piekarnika, piec 11 – 2 godziny do miękkości. W czasie pieczenia polewać tłuszczem i skrapiać wodą. Gęś powoli rumienić, aby skóra nie pękła w miejscach zaszycia. Upieczoną gęś wyjąc, ułożyć na półmisku, ostrym nożem odciąć nóżki i skrzydła, całą pokroić w poprzek na plastry grubości 2 – 21 cm, polać tłuszczem z pieczenia; resztę tłuszczu podać w sosjerce. Podawać z zasmażoną kapustą kwaszoną, cukrową lub czerwoną.
[/www.winiary.pl]
Mireczko, jak Cię znam, to stworzysz własny przepis, skoro wiesz jak ma smakować. Robisz to rewelacyjnie!
A ja take cóś znalazłam
Gęś z nadzieniem
Składniki:
1 gęś
sól
majeranek
wywar z podróbek
20 g suszonych grzybów
sól
tłuszcz gęsi do pieczenia
Składniki do nadzienia:
400 g kaszy gryczanej (kaszy krakowskiej lub ryżu)
1 białko
80 g cebuli
40 g gęsiego smalcu
2 jaja (rozdzielone)
posiekane podróbki i grzyby z wywaru
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
-------------------
Skruszałą i sprawioną gęś opłukać, odciąć szyje i skrzydła w drugim stawie. Rozciąć ostrym, cienkim nożem skórkę na grzbiecie (od szyi do kupra) i oddzielić ostrożnie skórę z mięsem od kości. Skrzydła i nóżki wyłamać pod skorą ze stawów. Wyjąc oddzielony od mięsa szkielet. Pozostałą skórę z mięsem, nóżkami i skrzydłami osolić, natrzeć majerankiem na 1-2 godziny przed przyrządzeniem. Opłukane grzyby i podróbki ugotować razem z włoszczyzną, odcedzić. Kaszę zatartą białkiem zalać wrzącym wywarem z podróbek i ugotować na sypko, ostudzić. Posiekaną, usmażoną na gęsim tłuszczu cebulę utrzeć z 2 żółtkami, dodać ugotowaną kaszę, posiekane podróbki i grzyby, zieleninę, sól, pieprz, pianę z 2 białek. Wszystkie składniki wymieszać. Gęś nałożyć nadzieniem, dokładnie zaszyć, uformować, zawiązując sznurkiem nogi i skrzydła. Włożyć do brytfanny, polać tłuszczem z gęsi, wstawić do gorącego piekarnika, piec 11 – 2 godziny do miękkości. W czasie pieczenia polewać tłuszczem i skrapiać wodą. Gęś powoli rumienić, aby skóra nie pękła w miejscach zaszycia. Upieczoną gęś wyjąc, ułożyć na półmisku, ostrym nożem odciąć nóżki i skrzydła, całą pokroić w poprzek na plastry grubości 2 – 21 cm, polać tłuszczem z pieczenia; resztę tłuszczu podać w sosjerce. Podawać z zasmażoną kapustą kwaszoną, cukrową lub czerwoną.
[/www.winiary.pl]