13-02-2013, 13:37
Rozgrzewają nas w chłodne jesienne popołudnia.
Gromadzą przy rodzinnym stole najbliższe nam osoby.
Szybkie w przygotowaniu, pozwalają zaspokoić ich apetyty.
Przywołują najlepsze wspomnienia smaków dzieciństwa.
To tylko kilka powodów, dla których tak bardzo lubimy zupy. J
ak sprawić, by były jeszcze smaczniejsze, a ich przygotowanie jeszcze prostsze? Radzi szef kuchni Knorr.
Domowe, tradycyjne, pyszne
Te zupy przypominają nam często odległe już czasy, kiedy jako dzieci zajadaliśmy się nimi po powrocie ze szkoły.
Pełne łyżki w mig znikały w buziach.
Dlatego dziś tak chętnie podajemy swojej rodzinie rosół, pomidorową, ogórkową, barszcz czerwony, żurek czy barszcz biały i dążymy do tego, by ich smak przypominał ten pamiętany z dzieciństwa.
Zadanie do najprostszych nie należy, szczególnie w przypadku tradycyjnego niedzielnego rosołu.
Pomoże, jak radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, jeśli podczas gotowania bulionu dodamy nieobraną cebulę, lekko opaloną nad ogniem.
To sprawi, że rosół będzie miał intensywniejszy smak i ładniejszy kolor.
A pomidorowa?
Ilu domowych kucharzy, tyle różnych smaków!
Niemal każdy przyrządza ją nieco inaczej, odmiennie przyprawia i podaje.
Kulinarny ekspert Knorr, Piotr Murawski, także podsuwa kilka sposobów na jej urozmaicenie.
Smak zupy pomidorowej podbije choćby dodanie czerwonej papryki upieczonej w piekarniku, obranej ze skórki i pokrojonej w kostkę.
Co ważne, zamiast przecieru pomidorowego, zupę można przygotować na bazie świeżych pomidorów.
Na koniec warto posypać ją orzeszkami pinii lub dodać parę kulek mozzarelli.
Natomiast jeśli zupę chcemy podać na elegancki obiad lub romantyczną kolację, dobrym pomysłem jest przybranie jej bitą śmietaną.
Także żurek jest przyrządzany w naszych domach na różne sposoby.
Ważne, by pamiętać, że można go urozmaicać wieloma składnikami – grzybami, których teraz w sezonie jest pod dostatkiem, chrzanem, czosnkiem.
Jeśli czasem trudno nam osiągnąć oczekiwany smak tradycyjnych zup, możemy wspomóc się zupami Knorr z linii „Domowe smaki”, dodając je do samodzielnie przygotowanego wywaru.
Podaj pięknie
Oczywiście – smak zupy to podstawa. To on decyduje, czy nasze kulinarne wysiłki zostaną docenione.
Jednak ważne jest również podanie dania.
Wpływa na pierwsze wrażenie gości, zaostrzy apetyty.
A okazuje się, że podanie zupy na głębokim talerzu to tylko jedna z możliwości zaserwowania jej.
Szef kuchni Knorr radzi eksperymentować i na przykład zupę krem podawać w filiżankach do kawy.
[url=http://media.knorr.pl/PressOffice/PressRelease.224043.po?print_version=true[źródło[/url]Udekorowana ubitą na sztywno śmietaną oraz posypana ulubioną przyprawą przypomina włoskie cappuccino.
Będzie nie tylko pysznie, ale i elegancko.
Wrażenie na gościach gwarantuje także podanie gęstej zupy w chlebowej miseczce.
Należy odkroić wierzchnią warstwę małego bochenka, wydrążyć środek i zapiec w piekarniku, dzięki czemu chleb będzie chrupiący.
Teraz wlewamy zupę, przykrywamy odciętym kawałkiem i serwujemy na stół!
http://prhub.superpr.pl/apetyt-na-zupe-i...uchni.html