13-02-2013, 14:08
Zupa cebulowa
Składniki:
ryż – ½ paczki
cebula – 1kg
czosnek – 5 ząbków
olej – 3 łyżki
pomidory krojone z puszki – 1 mała puszka
wino białe wytrawne – 250 ml
woda – ok. 1 ½ l
liść laurowy – 3 szt.
ziele angielski – 6 ziarenek
sól, pieprz, majeranek i sos sojowy do smaku
natka pietruszki – 1 mały pęczek
Wykonanie:
W pierwszej kolejności gotujemy nasz ryżowy makaron.
Równocześnie cebulę kroimy w półkrążki i podsmażamy w garnku na lekko złoty kolor.
Następnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, wlewamy wodę, wino, dokładamy pomidory z puszki, liść laurowy i ziele angielskie.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i sosem sojowym do smaku.
Zupę gotować na wolnym ogniu 10 minut.
Na koniec dodajemy ugotowany makaron i pokrojoną natkę.
Do zupy można podać grzanki z białego pieczywa z serem.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.
źrodło