13-02-2013, 14:40
Kartoflanka z zacierkami
Składniki:
Rosół drobiowo-wołowy np. Domowa Kuchnia WINIARY - 2 kosteczki
ziemniaki - 3 sztuki
marchewka - 1 sztuka
pietruszka - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
olej - 3 łyżki stołowe płaskie
czosnek - 1 ząbek
posiekany koperek - 2 łyżki stołowe czubate
sól, pieprz - do smaku
jajko - 1 sztuka
mąka pszenna - 80 g
Obierz warzywa.
Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki.
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody.
Dodaj warzywa i gotuj około 15 minut.
Ciasto na zacierki przygotuj z mąki i jajka.
Poskub małe kluseczki i oprósz je mąką.
Do bulionu z warzywami dodaj zacierki.
Gotuj przez 5 minut.
Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
Przed podaniem posyp koperkiem.
źródło