13-02-2013, 14:59
Kartoflanka z kurkami
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 4
Składniki
30 dkg świeżych kurek
4-5 ziemniaków
1 mała cebula
1 kawałeczek pora, 5 cm
1 mała marchewka
kilka łyżek śmietany 12%
1 czubata łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
do smaku: sól, pieprz biały mielony
zupa jak najbardziej na czasie bo kurki czekają w lesie
Etapy przygotowania
Grzyby dokładnie oczyściłam i wypłukałam z piasku, osączyłam dobrze na sicie.
Ziemniaki obrałam, pokroiłam w kostkę.
Marchewkę oskrobałam, pokroiłam w drobną kostkę.
Pora po opłukaniu posiekałam w ćwierć plasterki a obraną cebulę w kosteczkę.
Ziemniaki zalałam 3 szkl. gorącej wody i gotowałam 5 min..
W tym czasie na patelni rozpuściłam masło, wrzuciłam na nie cebulkę, lekko podsmażyłam i dodałam małe kurki, chwilkę smażyłam razem cały czas mieszając.
Następnie dodałam marchewkę i pora, chwilę smażyłam i przełożyłam całość do garnka z podgotowanymi ziemniakami - razem gotowałam kilka minut aż ziemniaki były zupełnie miękkie.
Śmietanę roztrzepałam z mąką i odrobiną soli, zahartowałam kilkoma łyżkami zupy i wlałam do garnka.
Po zagotowaniu doprawiłam solą, białym pieprzem. Na koniec dodałam pietruszkę.
Jeśli dla kogoś zupa będzie za gęsta to zawsze może dolać wody - my lubimy taką gęstą.
http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/zup..._z_kurkami