13-02-2013, 15:06
Kartoflanka z pestkami słonecznika
Składniki:
•ziemniak 1 1/2 kg
•włoszczyzna 1 pęczek
•pestki słonecznika 5 dag
•masło roślinne 2 łyżka
•bulion warzywny 1 1/2 litr instant
•śmietana kremówka 12 dag
•sól, pieprz
•gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać pod bieżącą wodą, następnie pokroić w dużą kostkę.
Włoszczyznę dokładnie oczyścić i umyć.
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki. Seler obrać, pokroić w kostkę, por w cienkie krążki.
Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni (kilka minut na małym ogniu, nie przerywając mieszania), przełożyć na talerzyk, wystudzić.
Masło roślinne rozgrzać w rondlu, podsmażyć na nim pokrojone ziemniaki.
Posypać pestkami słonecznika (łyżką), przemieszać, smażyć jeszcze 5 minut na małym ogniu (cały czas mieszać).
Pokrojoną włoszczyznę przełożyć do ziemniaków.
Wszystkie składniki polać rosołem, gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć trochę jarzyn, pozostałe zmiksować w rosole na gładkie piure. Śmietanę lekko ubić.
Odłożone warzywa wrzucić do zupy, ponownie zagotować.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, tartą gałką muszkatołową. Na końcu dodać śmietanę.
Kartoflankę posypać pestkami słonecznika.
Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.
źródło