13-02-2013, 15:19
Aromatyczny kapuśniak
Składniki:
•wieprzowina 40 dag karkówki
•cebula 1 szt
•olej 2 łyżka
•sól, pieprz
•papryka ostra
•koncentrat pomidorowy 1 łyżka
•rosół instant 1/2 litr
•sok jabłkowy 1/4 litr
•kapusta kwaszona 80 dag
•liść laurowy
•jagoda jałowca 8 szt
•ziemniak 50 dag
•kiełbasa czosnkowa 15 dag
•kwaśna śmietana do dekoracji
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę.
Cebulę obrać, drobniutko posiekać.
Mocno rozgrzać olej w rondlu, smażyć na nim kawałki mięsa kilka minut na średnim ogniu (mieszać). Przyprawić na pikantnie solą i ostrą papryką. Dodać koncentrat pomidorowy oraz cebulkę.
Całość polać rosołem i sokiem jabłkowym.
Dodać kiszoną kapustę, listki laurowe i jagody jałowca.
Wszystkie składniki gotować 45 minut na średnim ogniu (pod przykryciem).
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę, kiełbasę w cienkie plasterki.
Pokrojone ziemniaki i kiełbasę przełożyć do zupy 15-20 minut przed końcem gotowania.
Kapuśniak przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką.
Wszystkie składniki przemieszać.
Zupę ewentualnie udekorować kleksem kwaśnej śmietany.
Gotowe danie podawać na gorąco bezpośrednio po przyrządzeniu.