13-02-2013, 15:56
Zupa gospodarska
Składniki:
•brukselka 60 dag
•boczek wędzony 5 dag
•cebula
•marchew 30 dag
•ziemniak 50 dag
•olej 2 łyżka
•bulion warzywny 1 1/5 litr
•metka 4 szt lub 8 dag parówek
•natka pietruszki 1/2 pęczek
•pieprz biały grubo mielony
Wykonanie:
Przygotować warzywa na zupę: brukselki oczyścić, dokładnie opłukać, większe główki przekroić na połowę (aby ugotowały się równomiernie, warto naciąć na krzyż nasadę każdej główki).
Wędzony boczek pokroić w niedużą kostkę.
Cebulę obrać, drobniutko posiekać.
Marchewki oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dość dużą kostkę. W garnku o grubych ściankach (najlepszy jest żeliwny rondel) mocno rozgrzać olej, wysmażyć na nim pokrojony wędzony boczek.
Wrzucić posiekaną cebulę, smażyć aż się zeszkli, ale nie rumienić.
Teraz dodać brukselki i pokrojone ziemniaki, całość zalać podgrzanym bulionem warzywnym.
Szybko zagotować, zmniejszyć ogień, podgrzewać około 20 minut.
Zupa nie powinna mocno się gotować, a jedynie lekko „mrugać”.
W tym czasie pokroić w ukośne plasterki metkę (lub parówki). Gdy ziemniaki są już prawie miękkie (około 10 minut przed zakończeniem czasu gotowania), dodać do zupy kawałki metki razem z marchewkami.
Natkę opłukać, osuszyć, drobniutko posiekać.
Zupę przyprawić do smaku solą i białym pieprzem.
Bezpośrednio przed podaniem posypać posiekaną natką.
Tak przygotowane danie serwujemy z wiejskim żytnim chlebem, jako pełnowartościowe danie obiadowe.
Zupa gospodarska zyskuje na smaku, jeśli do każdej porcji dodamy po łyżce gęstej kwaśnej śmietany.
źródło