13-02-2013, 16:06
Zupa buraczkowa
Składniki:
4 średnie buraczki
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
2 ziemniaki
Sposób przyrządzania:
Buraczki dokładnie umyj.
Rozgrzej piekarnik do temp. 190°.
Każdego buraka dokładnie owiń folią aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia.
Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 40 min.
W tym czasie umyj pozostałe warzywa.
Marchewkę, selera i pietruszkę pokrój w krótkie słupki, ziemniaki w kostkę.
Fasolkę pozostaw w całości.
Bulion wlej do garnka i zagotuj. Dorzuć pokrojone warzywa i gotuj przez ok. 20 minut, aż zmiękną ziemniaki.
Upieczone buraczki wyciągnij z folii i obierz ze skórki.
Trzy pokrój w dowolnej wielkości kawałki i dorzuć do zupy.
Czwartego zetrzyj na drobnej tarce i odciśnij sok na sitku. Sok wlej do zupy, dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, majeranek i sok z cytryny.
Krótko zagotuj.
Przed podaniem dodaj do każdej porcji łyżkę śmietany.
źródło