13-02-2013, 16:13
Barszcz z nutką mięty
Składniki:
1 i 1/4 l wody
1 cebula
1 marchew
2 buraki (ok. 280 g każdy)
2 łodyżki selera naciowego wraz z liśćmi
1/2 pora (część biała)
5 łodyżek pietruszki
2 gałązki tymianku
6 gałązek mięty
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki cukru brązowego
przyprawy: 1 liść laurowy, pieprz w ziarnach
Sposób przyrządzania:
Do garnka wlej wodę, dodaj grubo pokrojoną: cebulę, marchewkę, seler i por.
Dodaj pietruszkę, tymianek, sól i liść laurowy.
Gotuj bulion na dość wolnym ogniu aż warzywa zmiękną (ok. 1 godz.).
Bulion przecedź przez sitko, wlej do garnka, dodaj obrane i starte buraki, cytrynę, miętę, cukier oraz kilka ziaren pieprzu.
Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min, co jakiś czas mieszając.
Następnie barszcz przecedź i dopraw większą ilością cytryny lub cukru do uzyskania słodko-kwaśnego smaku.
Podawaj z miętą i pierożkami z fasoli.
https://www.tesco.pl/smaczna-strona/prze...-7664.html