13-02-2013, 16:24
Wielkanocny żur z białą kiełbasą i jajem
Składniki:
300 g kiełbasy białej surowej
150 g boczku wędzonego
4 jaja
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka chrzanu
300 ml gęstej, słodkiej śmietany 30% lub 36%
1 litr żurku w butelce
1 litr wody
3 - 4 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz, ziele
Sposób przyrządzania:
Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i surową białą kiełbasę.
Całość gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo.
Ostudzone jajka obierz ze skorupek.
Cebulę i wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy.
Całość gotuj przez ok. 35 - 40 min.
Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty czosnek, chrzan, sól, pieprz i majeranek.
Na koniec zabiel zupę gęstą słodką śmietaną.
Wcześniej ugotowane jajka pokrój wzdłuż na pół, a ugotowaną w żurze kiełbasę pokrój w plastry.
Jajka i kiełbasę ułóż w miseczkach i zalej gotową zupą.
źródło