13-02-2013, 17:06
Zupa jarzynowa z jabłkami
Ta zupa należy do tych, które smakują o wiele lepiej na drugi dzień pó przyrządzeniu.
Przed podaniem należy ją tylko krótko podgrzać, nie zagotowywując
Składniki
500 g białej kapusty
1 por
1 czerwona papryka
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki curry
1 I bulionu z kury
sól i pieprz
500 g kiełbasy
2 kwaśne jabłka
4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub szczypiorku
Sposób przygotowania
Główkę kapusty pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i poszatkować.
Por pokroić w talarki. Kapustę i por umyć i osaczyć. Paprykę pokroić w paseczki.
W garnku podgrzać olej, wmieszać curry, dodać pokrojone warzywa i poddusić, stale mieszając.
Dodać bulion i przyprawy. Zupę doprawić do smaku i gotować 30 minut.
Obraną kiełbasę pokroić na kawałki, a obrane jabłka bez gniazd nasiennych pokroić na ósemki.
Kiełbasę i jabłka dodać do zupy i gotować 10 minut.
Doprawić do smaku i dodać posiekaną pietruszkę.
źrodło