12-01-2015, 02:41
Śliwki w occie
Śliwki w occie to idealna przystawka czy urozmaicenie imprezowego menu.
Można je przygotować w całości, ale zdecydowanie przyjemniej się je podjada, kiedy nie mają już pestek.
Oto nasz przepis na jędrne i twarde, bezpestkowe śliwki w occie.
Śliwki w occie - składniki:
1 kg Śliwek Węgierek (bez pestek)
0,5 kg cukru
Śliwki w occie - zalewa:
1 szklanka octu 10%
1 szklanka wody
goździki
Sposób przygotowania:
Składniki zalewy zagotuj, jeszcze gorącą zalej Śliwki i zostaw na pół dnia (noc).
Odlej ocet (nie wylewaj),
Śliwki ułóż w słoikach, przesypując każdą warstwę cukrem, i mocno zakręć (nie trzeba pasteryzować).
Odlany ze śliwek ocet możesz jeszcze wykorzystać - wystarczy, że zlejesz go do butelek i użyjesz później np. do sałatek czy zakwaszania.
źródło
źródło