19-02-2013, 20:53
Pasta "Mozarella-rucola" dla Kashy, Pawsona ...i nie tylko...
Składniki :
Pasta - odmierzyć 2 porcje(ja lubię świderki) nasypując do miseczki/talerza(na oko-1 porcja to niepełna miseczka) i ugotować w/g przepisu, ostudzić .
W miedzyczasie przygotować :
oliwa z oliwek
czosnek świeży-nieprzerośnięty 4 do 8 ząbków(ja daję więcej , bo jestem uzależniona od czosnku)
2 okrągłe mozarelle di buffalo - pokroić jak leci w ręku na niezbyt małe kawałki, wrzucić czosnek pokrojony na grube kawałki, polać oliwą z oliwek posolić i niech tak stoi do momentu wymieszania z innymi składnikami
3 świeże pomidory - pokroić(ja kroje w ręku "na oko" dość duże kawałki), dodać do mozarelli z czosnkiem, zamieszać
rucola(wilde rocket)- dowoli, ja sypię dużo , bo ją uwielbiam...
Gdy pasta jest schłodzona , dodać do pozostałych składników, ja zazwyczaj polewam dodatkowo jeszcze oliwą z oliwek.
Rucolę dodaje się na końcu . Ja czasami mieszam ze wszystkimi składnikami, a czasami sypię na wierzch na talerzu. Smacznego !
Składniki :
Pasta - odmierzyć 2 porcje(ja lubię świderki) nasypując do miseczki/talerza(na oko-1 porcja to niepełna miseczka) i ugotować w/g przepisu, ostudzić .
W miedzyczasie przygotować :
oliwa z oliwek
czosnek świeży-nieprzerośnięty 4 do 8 ząbków(ja daję więcej , bo jestem uzależniona od czosnku)
2 okrągłe mozarelle di buffalo - pokroić jak leci w ręku na niezbyt małe kawałki, wrzucić czosnek pokrojony na grube kawałki, polać oliwą z oliwek posolić i niech tak stoi do momentu wymieszania z innymi składnikami
3 świeże pomidory - pokroić(ja kroje w ręku "na oko" dość duże kawałki), dodać do mozarelli z czosnkiem, zamieszać
rucola(wilde rocket)- dowoli, ja sypię dużo , bo ją uwielbiam...
Gdy pasta jest schłodzona , dodać do pozostałych składników, ja zazwyczaj polewam dodatkowo jeszcze oliwą z oliwek.
Rucolę dodaje się na końcu . Ja czasami mieszam ze wszystkimi składnikami, a czasami sypię na wierzch na talerzu. Smacznego !