01-03-2013, 22:48
Kawa amaretto
Składniki na 2 filiżanki:
80-100g śmietany kremówki,
1 łyżeczka cukru,
300 ml gorącej kawy,
4-5 łyżek likieru migdałowego,
pół łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Śmietanę ubić z cukrem. Kawę zmieszać z likierem, rozlać do 2 filiżanek.
Na wierzch nałożyć śmietanę.
Oprószyć kakao
Kawa czekoladowo-cynamonowa
Składniki na 2 kubeczki:
0,25 ml mleka,
100 g mlecznej czekolady,
łyżeczka mielonego cynamoni,
0,25 ml gorącej kawy,
2 plastry pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
125 ml mleka podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści.
Doprawić cynamonem.
Pozostałe mleko spienić.
Gorącą kawę rozlać do 2 kubków.
Uzupełnić mlekiem czekoladowym i spienionym.
Dekorować plasterkami pomarańczy i natychmiast podawać.
źródło