01-03-2013, 10:33
Drobiowa zupa z nowalijkami
Wiosenna propozycja
Składniki:
30 dag piersi z kurczaka,
2 młode marchewki,
1 młody seler,
10 dag groszku cukrowego,
1/2 pęczka natki pietruszki,
1 cebula,
1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
1 płaska łyżka mąki,
sól, pieprz,
olej do smażenia
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, marchewkę i selera oczyścić i pokroić w drobną kostkę, cebule posiekać.
W garnku, na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać kostkę z piersi kurczaka.
Przesmażyć na złoty kolor, zalać 1,5 lt. wody, doprawić solą i pieprzem, gotować ok. 20 minut.
Po tym czasie dodać do zupy oczyszczony i pokrojony na mniejsze części groszek cukrowy i posiekana natkę.
Zupę zabielić śmietaną wymieszaną z mąką i gotować jeszcze 5 minut.
źródło