#5

Morus Rubra 
W Ameryce Południowej uprawia się Morus Rubra, dostarczającą dużych i bardzo smacznych owoców.
Smak owoców Morwy Czerwonej jest pośredni między smakami owoców Morw Czarnej i Białej, a ponadto obfituje ona w barwniki antocyjanowe o właściwościach leczniczych (przeciwmiażdżycowych).
Morwa Czerwona to drzewo rosnące do kilku metrów wysokości ok 2-3
Liście grubsze i dużo bardziej wycinane i klapowane niż u Morwy Białej.  
Owoce koloru czerwonego, słodkie, większe i smaczniejsze.
Z owoców Morwy Czerwonej sporządza się smaczne dżemy, marmolady, wykorzystuje się je do produkcji alkoholi oraz syropów.  
Morwa Czerwona zawiera flawonoidy, kumaryny, taniny, cukry (inwertowany, trzcinowy).
Jagody zawierają także witaminę A, B1, B2, C oraz barwnik, który wykorzystuje się do barwienia przetworów
źródło
źródło
https://www.treesandshrubsonline.org/art...rus-rubra/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: