21-02-2013, 17:03
Morus Nigra
Pochodzi z Kaukazu.
Owoce do 25mm koloru fioletowoczarnego, jadalne i smaczne.
Morwa Czarna jest drzewem liściastym, z niską, często bardzo szeroką i rozłożystą koroną na krótkim pniu.
Wysokość wynosi przeważnie tylko 8-12 m, co przy rozłożystej koronie sprawia, że drzewo jest znacznie szersze niż wyższe.
Pień ma często pogięty i skręcony lub nieco krzywo rosnący.
Po odcięciu młode pędy wydzielają mleczny sok.
Liście są szeroko owalne i sercowate, na brzegu karbowanopiłkowane lub nieco wrębne, na wierzchu szorstkie, owłosione, barwy intensywnie zielonej, od spodu jasnozielone, miękkie i puszyste.
Charakterystyczna jest różnopostaciowość liści, to znaczy, że na gałęziach tej samej korony Drzewa Morwowego można znaleźć listki niepodzielone i szeroko jajowate lub klapowane z trzema lub siedmioma klapami, o nasadzie sercowatej lub zaokrąglonej.
Kwiatki Morwy pojawiają się w maju.
Są niepozorne, białawe lub białoróżowe, zebrane w zwisające kłoski.
Owoce Morwy, dojrzewające w lipcu i sierpniu, to małe niełupki w postaci tak zwanych "pesteczek” obrośniętych mięsistymi okrywami okwiatu, przez co tworzy się owoc złożony (w botanice określany jako owoc pozorny, gdyż rozwija się z okryw kwiatowych, a nie ze ścian zalążni słupka kwiatu).
Złożone owoce Morwy podobne są do Maliny czy Jeżyny (identycznie zbudowanych), tylko przeważnie są mniejsze oraz mają bardziej wydłużony kształt i różne zabarwienie.
Owoce Morwy Białej najczęściej są koloru białego lub różowego, rzadziej koloru czerwonego czy ciemnofioletowego.
Owoce Morwy Czarnej są ciemno zabarwione, nieomal czarne.
Owoce Morwy najlepsze są na krótko przed opadnięciem z drzewa, gdyż prawie do momentu dojrzałości mają nieco ostry, kwaskowaty smak.
Spożywa się je przede wszystkim na surowo, albowiem są bardzo słodkie, soczyste i smaczne.
Poza tym wytwarza się z nich różne przetwory, jak soki, syropy, dżemy, galaretki, nadzienia cukierków i inne.
Czasami się je kandyzuje lub suszy i mogą wtedy zastępować rodzynki w różnorodnych wypiekach cukierniczych (świetnie nadają się do keksów).
Owoce Morwy uważane są przede wszystkim za przysmak dzieci, które bardzo lubią słodkie owoce.
Dorośli nie są aż takimi admiratorami owoców Morwy i uważają je za zbyt mdłe i mało wyraziste w smaku.
Owoce Morwy Czarnej są bardziej kwaskowate i aromatyczne, lecz drobniejsze, i ich miąższ jest bardziej suchy, natomiast Morwa Biała dostarcza owoców bardzo soczystych i dużych, ale też i bardzo słodkich.
W dojrzałych owocach Morwy występuje 9-18% (czasami do 25%) cukrów, około 1,5% azotowych połączeń (głównie białka), od 1,4 do 4% kwasów organicznych (przede wszystkim kwasu cytrynowego) oraz sporo soli mineralnych, głównie żelaza.
Obecność dużej ilości łatwo przyswajalnego żelaza sprawia, że owoce Morwy są w niektórych krajach uważane za bardzo dobry lek przeciwanemiczny dla wątłych, często chorujących dzieci.
W Chinach, już od wieków, liście, kora i owoce Morwy Czarnej były szeroko stosowane w medycynie ludowej.
Z jagód robi się do dzisiejszego dnia nalewkę ogólnie wzmacniającą organizm oraz "dokarmiającą" krew.
Zmiażdżone świeże owoce wykorzystuje się do płukania jamy ustnej w przypadkach jej owrzodzeń oraz bólów gardła.
Napar lub odwar z liści pomaga na przeziębienia, natomiast syrop świetnie nadaje się na różnego rodzaju kaszle.
Odwaru z młodych gałązek używa się na bóle reumatyczne górnej części ciała, a odwar z korzenia na dolegliwości związane z płucami, astmą lub jako środka moczopędnego w przypadku obrzęków.
Morwa czarna należy do drzew bardzo rzadko spotykanych w Polsce.
Jest u nas dużo mniej znana od Morwy Białej.
Najlepsze walory owocu deserowego ma Morwa Biała, natomiast owoce Morwy Czarnej lepiej nadają się do suszenia i kandyzowania
źródło
https://www.treesandshrubsonline.org/art...rus-nigra/