24-02-2013, 22:59
Suszone owocki korzennika są szczególnie cenione oraz chętnie stosowane w kuchni angielskiej, dlatego potocznie nazywane są zielem angielskim (inna nazwa to pieprz jamajski).
Odznaczają się przyjemnym, korzennym zapachem przypominającym aromat nasion: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu.
Angielska nazwa to all spice (wszystkie przyprawy).
Ponieważ jest to przyprawa silnie aromatyczna, należy ją stosować w umiarkowanych ilościach.
Nadaje się do przyprawiania potraw mięsnych i tłustych sosów, smażonych ryb, galaretek, kwaszonych ogórków i marynat.
Ponadto można dodawać ziele angielskie do niektórych ciast i likierów.
Jest to dosyć istotne zastosowanie ziela angielskiego - jako przyprawa do przetworów deserowych (m.in. do kompotów owocowych, czy w postaci sproszkowanej do puddingu śliwkowego i wypieków).
Natomiast herbatka z korzennika lekarskiego (ziela angielskiego) łagodzi zaburzenia żołądkowe, leczy również stany biegunkowe.
źródło